Medlemsbrev #1 2019

Hej och god fortsättning på 2019! Året är redan igång och nu planerar styrelsen för aktiviteter under vår och sommar.

ÅRSAVGIFT 2019

Nytt år betyder att årsavgiften 2019 ska betalas in till föreningens plusgiro 101 14 15-5 senast den
15 februari. Glöm inte att skriva ditt/era namn, telefon och mailadress på meddelandet. Avgiften är oförändrad dvs 150 kr/person eller par på samma adress. Stort tack!

Om du har ändrat mailadress, telefon/mobilnummer eller postadress – var vänlig skicka meddelande till sekreterare Inger Moström inger.mostrom@gmail.com

Lördag 6 APRIL
VÅRMÖTE OCH ÅRSMÖTE 2019  –  INBJUDAN !

Varmt välkommen till Gävle lördagen den 6 april. Vi kommer att hålla vår träff i bridgelokalen på Hattmakargatan 17 i centrala Gävle. För första gången prövar vi att ”göra allt på en dag” dvs vi flyttar årsmötet till lördagen och allt avslutas som vanligt med en trevlig kamratmiddag tillsammans på lördagskvällen.

Anmäl dig genom inbetalning senast fredag 22 mars.
Se mer info nedan.

Program:
Kl 11.45 Samling vid Järnvägsmuseets Fordonsmagasin på Nynäs, Karlsborgsgatan 1, 803 25 Gävle, där intendent Katarina Sandberg kommer att visa oss en helt unik järnvägsvagn som interiört har intarsiadekorationer av Ewald Dahlskog.

Därefter samlas vi i bridgelokalen där föreningen bjuder på en lätt lunch och fika. Efter lunchen blir det årsmöte. Handlingar kommer att finnas på plats.

Eftermiddagens program kommer att ha två teman: Ewald Dahlskog respektive Blomkrukor. Ta gärna med dig allt du vill visa ur din/er samling på dessa teman och berätta om föremålen. Vår medlem Stellan Broman, dotterson till Dahlskog, kommer att visa föremål, skisser och berätta om sin morfar. Ur Länsmuseet Gävleborgs samlingar kommer vi att visa Dahlskogs skisser till keramik. Anki Lundgren, också en av våra medlemmar, kommer att visa många blomkrukor ur sin stora samling,
bl a alla storlekar av Tellus!

Vi kommer också att ha ett frågebord och ett säljbord. Till dessa är du välkommen att ta med vilken typ av föremål som helst. Ta gärna med färdiga lappar till det du vill sälja med info om föremålen och pris att lägga på bordet. Och förstås ett ”mina senaste fynd”-bord – ta med och visa och berätta.

Vår sedvanliga tipspromenad avslutar eftermiddagen innan det är dags att duka upp för gemensam middag och kaffe. Ta med egen valfri dryck.

Anmälan till Vårmöte och årsmöte sker genom inbetalning enligt nedan senast 22 mars:

Vill du vara med under hela dagen och kvällen (inkl trerättersmiddag) betalar du in 250 kr/person.
Vill du vara med på allt UTOM middag betalar du in 50 kr/person till föreningens plusgiro
101 14 15-5 och anger ditt/era namn.
Önskar du specialkost till middagen var vänlig maila till ingemar.lundgren@telia.com eller ring Anita och Ingemar på 070-667 82 35.

Hotelltips i Gävle är:
Hotell Aveny Bed & Breakfast 026-61 55 90
Järnvägshotellet                         026-12 09 90
Pensionat Stortorget                026-61 05 05
2Home Hotels Apartements gavle@2homehotels.se (är gamla Hotell Gävle)
Hotell Alderholmen                  072-511 51 15

Lördag 11 MAJ
VISNING AV UPSALA-EKEBY-SAMLINGEN I UPPSALA

Våra medlemmar Berit och Christian Berne köpte för några år sedan en mycket stor samling med Upsala-Ekeby-keramik, den s.k. Grödingesamlingen. Nu får medlemmar i Geflekeramikens vänner tillfälle att besöka deras nya lokal och få en visning av samlingen. Då utrymmet är begränsat kommer de att erbjuda oss två visningar denna dag lördag 11 maj; en kl 11 och en kl 12.30. Vi kan vara max 15 personer/grupp. Info om hur du anmäler dig och betalar kommer att läggas ut på föreningens hemsida efter årsmötet. Det finns många fler intressanta utställningar m.m på gång i Uppsala som är värda att besöka. Styrelsen återkommer med ett fullständigt program för den 11 maj. Titta på vår hemsida!

KANSKE EN NY BUSSRESA I AUGUSTI 2019?

Styrelsen undersöker just nu möjligheten att arrangera en ny bussresa för föreningens medlemmar i början/mitten av augusti. Troligen till Rörstrand/Lidköping, Hällekis och Rian Designmuseum i Falkenberg där en stor utställning om Lillemor Mannerheim visas. Den är producerad av Love Jönsson som har skrivit den nya boken om Mannerheim. Boken kommer ut under våren.

Har du idéer om sevärdheter i närheten av dessa orter? Eller om andra ”keramiska” platser som skulle kunna vara intressanta att besöka? Maila till kristinalindkvist58@gmail.com Vi pratar även vidare om detta under Vårmötet den 6 april.

Styrelsen genom
Kristina Lindkvist, ordförande

Några minnesbilder från besöket på Stockholms Konserthus och Östra Station

Lördagen den 20 okt samlades en skara om 29 föreningsmedlemmar utanför Konserthuset som invigdes vid Hötorget 1926. I två grupper visades vi runt av kunniga och engagerade guider. Höjdpunkterna var nog Grünewaldsalen, en ”mindre” konsertsal inne i Konserthuset, men likväl enorm och omöjlig att fånga i sin helhet på bild, samt de nio dubbeldörrarna av trä in till stora konsertsalen med motiv i intarsia ritade av Ewald Dahlskog. Arkitekturen och inredningen i sin helhet var synnerligen harmonisk, balanserad och vacker. Flera mattor var enastående konstverk; den 72 kvm stora mattan utanför Grünewaldsalen skapad av sin namne, samt mindre – men ända stora – mattor av Alf Munthe. Efter en dryg timme gick gruppen vidare genom Stockholm till Östra Station vid Valhallavägen. Nuvarande stationshus uppfördes 1932. I den cirkulära entréhallen finns en takmålning av Ewald Dahlskog från samma tid med Roslagens olika yrken som motiv. Takmålningen bildar centrum i restaurangen en trappa upp, även den med inredning från 30-talets mitt, bl.a. sitter man fortfarande på restaurangstolar av björk köpta på NK 1935 och ritade för restaurangen! Där åt vi en god lunch tillsammans och lyssnade på ägarinnans berättelser om kändisar som genom åren varit stammisar här. Stort tack till Inger Moström som arrangerat dagens besök! En mycket trevlig och lärorik dag med nya bekantskaper inom föreningen och röster höjdes för fler liknande arrangemang.

Dahlskogs dörrar

Del av intarsia

Interiör i restaurang Östra Station

 

Inbjudan till träff i Stockholm den 20 oktober 2018

Lördagen den 20 oktober kl. 11.30 har föreningen bokat en guidad visning av Konserthuset i Stockholm.

Konserthuset från 1926 är ett av Sveriges arkitektoniska mästerverk, ritat av Ivar Tengbom. Många har utsmyckat konserthuset, bl.a. Ewald Dahlskog, Isaac Grünewald, Elsa Gullberg, Simon Grate, Edward Hald, Carl Milles och Carl Malmsten. Ewald Dahlskogs största intarsiaarbeten gjorde han på konserthuset.

Efter visningen av Konserthuset åker vi till Östra station och äter lunch. Samtidigt passar vi på att titta på Ewald Dahlskogs takmålningar. Vi får en guidad visning av Stationen, som är byggd 1932. Sedan 1935 har samma familj drivit restaurangen, som också har god husmanskost.

Ni som vill vara med på visningen av Konserhuset ska, senast den 13 oktober, sätta in pengar på föreningens plusgirokonto 101 14 15-5. Är du pensionär kostar det 90 kr/person, för övriga 100 kr/ person. Var vänlig ange ditt namn och telefonnummer.

Sedan träffas vi den 20 oktober på Hötorget, vid Konserhusets trappa och Millesstatyn, senast kl. 11.15. Var och en får ta sig till platsen på eget sätt.

Välkomna till en trevlig höstträff önskar styrelsen!

Har ni några frågor så ring eller maila till Inger Moström
070-790 56 23, inger.mostrom@gmail.com

Keramikmässa på Länsmuseet i Gävle den 8-16 september 2018

Nu är det dags igen för Keramikmässa/utställning på Länsmuseet Gävleborg.

För fjärde gången finns nu chansen att lära mer, samla mer eller bara titta mer på keramik från många – kanske de flesta – av de svenska keramikfabrikerna som en gång funnits i Sverige, som Gefle Porslin, Bo Fajans, Upsala-Ekeby, Rörstrand, Gustavsberg, Steninge med flera.

Medlemmar i föreningen Geflekeramikens vänner ställer ut och säljer flera hundra föremål. Främst föremål från Gefle Porslin och Bo Fajans men även från flera andra svenska keramikfabriker. Allt är till försäljning med hämtning utställningens sista dag.

Vill man handla går det bra med Switch eller kontanter.

Måndagen den 10 september kl. 18.00 kommer Love Jönsson att hålla ett föredrag i Hörsalen på länsmuseet med titeln ”Lillemor Mannerheim – bortglömd och återupptäckt”.
Museet håller öppet under föredraget!

Välkommen – Fri entré!

Inbjudan till keramikmässa/utställning på Länsmuseet Gävleborg 2018

Medlemmar i Geflekeramikens vänner inbjuds härmed att delta och sälja svensk keramik av god kvalitet vid Keramikmässa/Utställning på Länsmuseet. Mässan kommer att pågå
lördag 8 september – söndag 16 september.

Med anledning av mässan kommer Love Jönsson, keramikexpert och författare till den kommande boken om Lillemor Mannerheim, att hålla ett föredrag måndagen den 10 september kl. 18.00 på Länsmuseet Gävleborg med titeln: Lillemor Mannerheim – bortglömd och återupptäckt”. Fri entré. ( OBS! museet är stängt på måndagen men öppnas endast för detta föredrag).

Idén med mässan är både pedagogisk, marknadsföringsmässig (för föreningen) och ekonomisk. Alla sålda föremål står kvar under hela mässan och hämtas av köparen den sista dagen, så att så många som möjligt får chans att se och studera keramiken. Det innebär ingen kostnad att delta men länsmuseet tar en provision om 15% och Geflekeramikens vänner som förening tar 5% i provision på försäljningspriset. Länsmuseet erbjuder den stora hörsalen om 120 kvm till mässan utan kostnad samt placerar ut bord för uppställning av föremålen.

Hur gör jag om jag vill delta?

 • ANMÄLAN
  Du som vill sälja föremål ska fylla i en lista som du får genom att skicka e-post till sekreteraren (se nedan) – och sända den till Länsmuseet Gävleborg, att. Kristina Lindkvist, Box 746, 801 28 Gävle senast den 3 augusti.
  Du kan sälja max 40 föremål per familj. Naturligtvis går det utmärkt att delta med endast ett eller ett fåtal föremål. Föremålen ska vara i gott skick (nagg, sprickor eller liknande tolereras endast i undantagsfall).
 • INLÄMNING
  Du som vill delta ska komma till länsmuseet fredagen den 7 september mellan
  kl 8.30 – 14.00 för att själv ställa upp dina föremål på anvisat bord. Packmaterial kan förvaras under bordet.
 • BEVAKNING OCH FÖRSÄLJNING
  Vi medlemmar i föreningen måste själva bevaka utställningen och ta betalt av de som vill köpa. Därför hoppas styrelsen att du som deltar som säljare, men även många andra medlemmar, kan sitta vid försäljningsbordet under en eller några dagar. Minst två personer behövs under hela mässtiden (totalt 8 dagar). Museet och utställningen är öppen lör-sön kl 12-16, tis-fre kl 11-18. Vi kommer att kunna ta betalt med swisch och kontant.
  Geflekeramikens vänner bjuder alla som sitter vakt/tar betalt på kaffe och bulle en gång/pass.
  Anmäl dig till ledamot Anita Lundgren på tel. 070-667 82 35 eller e-post ingemar.lundgren@telia.com senast den 3 augusti
 • HÄMTNING
  Söndagen den 16 september kl 14-18 kommer du tillbaka för att packa och hämta dina icke sålda föremål. OBSERVERA att museets personal eller andra medlemmar INTE kan packa ner eller förvara föremålen efter mässan utan föremålen måste hämtas under söndagen.
 • IFYLLNING AV FÖREMÅLSLISTA OCH ANMÄLAN OM FÖRSÄLJNING
  Maila till ordförande kristinalindkvist58@gmail.com så skickar hon den lista som alla som vill sälja måste fylla i:

Föremål skriv vas, ljusstake, figurin etc.
Fabrik ange t.ex. Gefle, Bo Fajans, Upsala-Ekeby eller ”egen verkstad”
Formgivare om modell och dekor är olika personer – skriv då två namn. Om du inte vet – lämna tomt
År/period skriv det du vet t.ex. 1925 eller 1950-talet
Modellbeteckning skriv t.ex. F för ljusstake F
Glasyr- el modellnamn skriv t.ex. Vinranka, Stina, modell Q
Pris  avgör du själv men tänk på att det avgår 20% i provision på försäljningspriset.
Namn, aktuell mobil samt bankkonto (viktigt)
Ange det mobilnummer där du är nåbar samt vilket bankkonto eller plusgirokonto som pengarna från försäljningen ska sättas in på. Kassören och styrelsen kommer senast 4 veckor efter mässans slut att ha överfört din försäljningsvinst till ditt konto.

 • Du som har frågor av praktiskt slag kan ringa till ordförande Kristina Lindkvist på 070-331 56 20. Har du frågor som rör ekonomi ring kassör Anki Börjeson 073-622 6223.

De som köper föremålen på mässan kommer att kunna betala med swisch eller kontant. Tyvärr är inte kortbetalning möjlig.

Observera att keramikmässan som brukas hållas på Ebelingmuseet varje höst inte kommer att arrangeras i år.

Varmt välkommen med din anmälan om att delta i Keramikmässa/Utställning!

Styrelsen för Geflekeramikens vänner