Historia

Gävle har historiskt sett varit en stor keramikstad beroende på god tillgång på ved och lera.

Gefle Porslinsfabrik har sitt ursprung i ”Södra fabriken” som sedan 1859 låg på samma plats. Den moderna fabrikens tillkomst räknas från 1910 och avslutades genom nedläggningen 1979. I dag finns det en kontorsbyggnad kvar på tomten, vilken är upprustad och ombyggd och används av ett annat företag.

Gefle_Porslinsfabrik_gammal

Bo Fajansfabriken har också sitt ursprung i ”Södra fabriken”. 1874 bröt sig Erik Boberg ut och startade en egen tillverkning några kilometer längre västerut. Där fanns tillverkningen tills dess att nedläggning beslutades 1967.

En annan utbrytare var Carl Johan Andersson som bildade AB Keramik (1907-13) och Hagaströms Keramik AB (1913-16) i just Hagaström i stadens nordvästra utkanter.

6 reaktion på “Historia

 1. Birgitta Lundblad

  Vore bra om Ni på en ny hemsida kunde skriva om texten ovan. Kontorsbyggnaden har inte på många år varit rivningshotad. Är nu ombyggd och rustad och fungerar på nytt som kontorsbyggnad för ett företag.

  Svara
  1. admin Inläggsförfattare

   Hej!
   Länsmuseet i Gävle har en permanent utställning med porslin och lergods från Gefle porslinsfabrik och Bo Fajans, som jag personligen tycker är bra, i övrigt vet jag inte, men det är många medlemmar i föreningen som har föremål och vi brukar ha teman på våra träffar då speciella saker lyft fram.

   Mvh
   Benny

   Svara
 2. Tommy

  Hej!

  Jag söker prylar skapade och formgivna av min morfar Tom Wilson. Han ska enligt Birgitta Lundblads bok ha varit verksam mellan 61-67 (och även praktik via konstfack?) Vet någon var jag kan hitta sådana vore jag oerhört tacksam.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *