Konstnärerna

Från c:a 1920 till 1960 hade bägge fabrikerna ett stort antal konstnärer anställda, de allra flesta på deltid, många bara för några veckor om året.

Gefle poslinsfabriks konstnärlige ledare under hela denna tid var Artur Percy, som var ”pappa” till mycket av den konstnärliga produktionen. Andra konstnärer var Ruben Wallström, Helmer Ringström, Eugen Trost, Dorothy Clough, Lillemor Mannerheim, Anna-Lisa Thomson, Maggie Wibom och Berit Ternell.

På BoFajans fanns Gabriel Burmeister, Allan Ebeling, Eva Jancke-Björk, Maggie Wibom, Berit Ternell, Ewald Dahlskog, Maud Fredin-Fredholm och Tom Wilson.

Läs mer om detta i Tord Gyllenhammars bok ”Gefle Porslin” den nyare boken ”Gefle porslinsfabrik – Vardagsporslin med färgglädje och stil” av Tord Gyllenhammar och Björn Holm, samt Birgitta Lundblads bok om Bo Fajans.

Geflebok2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 reaktion på “Konstnärerna

  1. Sven-¨Åke Johansson

    Jag har boken om Bo Gävle, strålande, intressant att stämma av mot föremål hemma eller få uppslag. Den andra och/eller den senaste boken vill jag köpa men vet inte var. Jag fick tips av en second-handhandlare så jag kom in här.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *