Liten rapport från medlemsaktiviteten på Hallwylska museet

Lördagen den 9 november var vi 16 medlemmar som träffades på Hallwylska museet i Stockholm. Vår kunniga guide inledde med att berätta om grevinnan och samlaren Wilhelmina von Hallwyl med fokus på hennes samling av porslin. Hon visade oss några mycket små tekannor från Kina och även Ostindiska kompaniets import därifrån t ex en tekopp specialbeställd för Carl von Linné med blomman linnea som dekor. Linné blev tyvärr besviken på densamma då blomman inte var verklighetstroget återgiven!

Sedan fortsatte visningen till specialutställningen med konstnärligt utformade tekannor som ingår i en privatsamling ägd av Staffan Bengtsson och Pia Stael von Holstein (känd från Antikrundan). De har samlat tekannor sedan de först träffades, unika svenska signerade kannor i keramik, med formgivare som Signe Persson Melin, Stig Lindberg, Ulrica Hydman Vallien, Gösta Grähs och många andra.

Den största ”kannan” var snarare en skulptur på nästan en meters höjd, och den minsta pytteliten. Efter visningen fick vi chansen att själva gå runt och fascineras av Wilhelminas stora samlingar och deras hem. Utställningen var mycket stilig och charmig, en fantastisk chans att se hur formgivare kan ta ut svängarna när de har möjlighet till fritt skapande. Men även serietillverkade kannor av mer ovanligt slag var en fröjd att se. Utställningen pågår till den 9 februari 2020 så passa på!

Tanken var sedan att efter lunch träffas på Nationalmuseum för att tillsammans se Designmagsinet, utställningen med keramik från 1700-tal till idag. Men kön till Nationalmuseum var lång och långsam så de flesta gav upp i regnet som strilade ner. Vi hoppas kunna återkomma till Nationalmuseum längre fram och då med en specialvisning.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *