Liten reseberättelse från föreningens bussresa den 15-18 aug 2019

Hellekis – Lidköping – Varberg – Falkenberg – Laxå – Gävle

Redan kl 07.00 startade bussen från Gävle. Vi åkte precis som förra gången med Wallners bekväma buss. Efter upphämtning av resenärer i Uppsala och Västerås styrde 24 glada föreningsmedlemmar mot Hellekis säteri vid Kinnekulle.

Hellekis säteri vid Kinnekulle

Resans tema var, förutom keramik i vidare bemärkelse, Lillemor Mannerheim. I maj i år utkom den första boken om hennes konstnärskap och liv, Handen och känslan, vilken varmt rekommenderas. Till Hellekis flyttade Lillemor 1957 när hon gifte sig med Carl-Gustaf Klingspor. Idag ägs och drivs säteriet av deras son Wilhelm med hustru Marie. Säteriet är en privatbostad och inte öppet för allmänheten. Men Wilhelm och Marie öppnade sitt hem för oss och guidade oss runt i både den privata delen som renoverades och inreddes av Lillemor på 60-talet och de övre våningarna som har kvar sin 1700-1800-tals-stil och var utsökt och stiligt möblerade.

Börje Jonsson och Ulla Hemlin vandrar vid perennrabatten i Hellekis trädgård

Guidningen avlutades efter två synnerligen intressanta timmar vid det berömda kinesiska gingkoträdet, eller tempelträd som det ibland kallas. Här i växtzon 1 kan det överleva.

1994 öppnades Hellekis trädgård för besökare. Säteriets park är känt för sina många vackra och ovanliga lövträd ex valnötsträd, äkta kastanj och det ståtliga ginkgoträdet. Här finns också en fantastisk perennrabatt och en doftande rosenträdgård med gammaldags rosor. Perennrabatten och rosenträdgården är anlagda 1934. Trädgården har anor sedan långt tillbaka i tiden och redan 1746 omtalades den av Carl von Linné under hans Wästgötaresa. Perennrabatten, se foto, renoverades och grävdes om under ledning av Lillemor i början av 90-talet. Hon hann se de första nya perennerna blomma innan hon avled sommaren 1994.

Det kinesisk Ginkoträdet

Vi övernattade på Stadt i Lidköping med gemensam middag. Fredagen startade med liten promenad till Rörstrand Center, den gamla Rörstrandsfabriken som nu hyser över 100 företag. 2005 upphörde Rörstrand med produktion i Lidköping och Sverige och fabriken lämnades. Idag producerar de sitt porslin i Indonesien och Thailand. Men 2007 grundades en ny keramikfabrik i de gamla lokalerna, Porslinsfabriken i Lidköping. Denna fredag och lördag arrangerades Porslinsfestivalen i Rörstrand Center. Vi inledde med att få en visning av museichef Love Jönsson från Rian designmuseum i Falkenberg. Han och hans kollegor hade producerat en liten konstutställning – Figurer och figuriner – med samtida keramikkonst av 8 svenska och internationella konstnärer. Love Jönsson är också en av två författare till boken om Lillemor som nämndes ovan.

Medlemmarna på resan utanför Rörstrandsfabriken

Efter visningen var det fri tid att besöka Nordiska drejarmästerskapen – vilken keramiker drejar den högsta vasen?, Rörstrands museum, Formakademin som utbildar keramiker, fabriksvisning hos Porslinsfabriken med sina 9 anställda, titta på digitalt skapad keramik, besöka massor med utställande keramikhantverkare, fika och äta och shoppa i Iittalas Outlet. Sent på eftermiddagen styrde vi mot Varberg där vi övernattade på ett mycket ovanligt inrett hotell med böcker överallt och med en ovanlig charm, Hotell Gästis.

Porslinsfestivalen i Lidköping

Skulpturer och figurer

Rörstrand

Love Jönsson visar och berättar

 

 

 

 

 

 

 

På lördagen reste vi direkt till Falkenberg för att besöka Rian designmuseum och den utställning med formkonst och bruksting av Lillemor Mannerheim som Love Jönsson producerat. Utställningen var innehållsrik och berättade kronologiskt om Lillemors skapande från Konstfack på 40-talet, Gefle Porslin, Sèvres i Paris, tillbaka till Gefle, Rörstrand, Arabia m.m. Många föremål var inlånade från Hellekis, men också från Länsmuseet Gävleborg och privata samlare. En del var bekant men mycket var helt nya och fantastiska bekantskaper.

RIAN Designmuseum i Falkenberg och utställningen om Lillemor Mannerheim

Efter besöket var det dags att vända norrut via den kända Laxbutiken utanför Falkenberg där vi åt en välsmakande lunch. Bussen tog oss ändå upp till Skara där vi övernattade. Vi hade turen att hinna besöka Skara Domkyrka när vi kom fram. En charmig vaktmästare berättade för oss om en del av de intressanta föremålen i kyrkan. På 1940-70-talen skapade konstnär Bo Beskow, son till Elsa Beskow, korets glasfönster. Vi upptäckte att ett av dem var bekostat av Klingspor! Cirkeln var sluten. Efter kontakt med Wilhelm Klingspor via SMS har vi fått veta att det troligen var hans farfar Wilhelm och hans bror Gustaf som donerade fönstret. Året för detta fönster var 1949.

Glasfönstret i koret, av Bo Beskow

Som en bonus fick vi också veta att det kl 23 samma kväll skulle vara en konsert i kyrkan med gregoriansk och renässansmusik samt många historiskt klädda personer som varit med på en historievecka. Vi var ett gäng tappra som gick dit och mötte en ovanlig syn med 1600-1700-talsklädda människor. Konserten var magisk och av superkvalitet med sång och domkyrkans stora orgel i högform.

Konserten i Skara domkyrka

På söndagen bar det av hemåt men på vägen stannade vi i Laxå där den via Instagram välkända kvalitetsbutiken Linne & Lump ligger, vilka säljer 1950-60-70-talsmöbler, speglar, lampor, glas, porslin och lite textil. Ett härligt ställe att vandra runt i, lära mer, njuta av och några blev också med ”grejor” som fick plats i bussens lastutrymme!

Kl 17 la vi till i Gävle efter fyra innehållsrika och glada dagar i ett mycket trevligt sällskap. Tack alla som var med!

Styrelsen genom Kristina Lindkvist, ordförande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.