Medlemsbrev januari 2024

Hej alla medlemmar och god fortsättning på 2024!  Här kommer ett medlemsbrev med information efter att styrelsen haft årets första styrelsemöte.

Årsavgift 2024

Nytt år betyder att årsavgiften 2024 ska betalas in till föreningens plusgiro 101 14 15-5 senast den 29 februari.  Du kan också swisha till 1235586466. Skriv Årsavgift 24 och ditt/era namn. Avgiften är oförändrad dvs 150 kr/person eller par på samma adress.

Om du har ändrat postadress, mailadress eller telefon/mobilnummer – var vänlig skicka även ett meddelande till kassör Anki Börjeson på anki_borjeson@hotmail.com (mellan anki och borjeson är det ett understreck _)

Årsmöte 4 maj 2024

Lördagen den 4 maj blir det årsmöte, denna gång i Uppsala.

Vi kommer att vara i Uppsala Industriminnesförenings lokal på Salagatan 18B. Här håller vår systerförening Upsala-Ekeby Sällskapet alla sina möten, samt har två permanenta montrar med föremål från UE. Programmet är inte helt spikat, men vi samlas ca kl 12 och efter fika håller vi årsmöte. Därefter kommer några ur UEs styrelse att berätta om sin förenings verksamhet. Förhoppningsvis kommer vi att göra ett studiebesök under eftermiddagen på annat håll i Uppsala. Åter i lokalen kommer vi att ägna en stund åt workshops för att vaska fram tankar och idéer om hur vår förening ska utvecklas framöver. Ta tillfället i akt att göra din röst hörd!

Dagen avrundas med tipspromenad – förstås – och därefter en gemensam middag. Allt på Salagatan 18B. Varmt välkommen! Boka dagen redan nu. Kom, umgås och utveckla vår förening tillsammans.

Gustavsbergs Porslinsfabrik

Besöket i höstas i Gustavsberg var trevligt med ett mycket varmt mottagande. Men, flytten av fabriken var försenad så produktionen hade inte som de planerat hunnit starta ordentligt. Därför hoppas vi nu kunna återkomma dit under året. Att se hur porslin tillverkas idag – i den enda kvarvarande industrin – är ett tillfälle du inte ska missa! Ett besök där ger mycket kunskap och en spännande blick in bakom kulisserna. Vi återkommer med mer info om när besöket blir av.
Mer kommer att hända under året, men detta får vi återkomma till.

Boka in den 4 maj så hoppas vi att vi ses 😊

Kristina Lindkvist, ordförande kristinalindkvist58@gmail.com, 070-331 56 20
Anki Börjeson, kassör, anki_borjeson@hotmail.com, 073-622 62 23
Johan Mårtensson, sekreterare, johan92erik@hotmail.se, 073-125 17 40
Ulrika Sandström-Klinth, kommunikatör, ulrika.sklinth@outlook.com 070-279 96 58

Bästa hälsningar från styrelsen genom
Kristina Lindkvist, ordförande

BESÖKET I GUSTAVSBERG

Den 27 oktober var det en tapper skara medlemmar som trotsade regnet och tog sig till Gustavsberg för ett besök i Porslinsfabriken. Personalchef Maria Bohjort, fjärde generationen som arbetar på fabriken, tog emot oss och presenterade de nya produktionslokalerna vägg i vägg med de gamla. Tyvärr var renoveringsarbetet med lokalerna försenat, till stor frustration för företaget. Men de flesta maskiner var flyttade och stod på plats, men tillverkningen hade ännu inte kommit igång. En stor mängd glaserat gods stod och väntade på bränning i nya ugnen, och en febril aktivitet rådde överallt. Nu planerar vi att göra ett nytt studiebesök på fabriken under nästa år, för det är något helt annat att se allting igång; pressning, glasering, dekorering, avsyning med mera. Styrelsen återkommer med nytt datum 2024. Missa inte det, ett besök i landets sista producerande porslinsfabrik är något helt unikt! Efter visningen besökte vi fabrikens egen butik, som är stor och tjusig, med både 2:a sortering och prima varor.

GUSTAVSBERGS PORSLINSFABRIK

Nu är det äntligen dags för studiebesöket vid Gustavbergs Porslinsfabrik som vi talat om ett tag. Som enda porslinsfabrik i Norden tillverkar de benporslin, allt från hela serviser till specialbeställda termoshöljen. De tillverkar också krukor, uppläggningsfat och ugnsfasta formar i stengods.

Fredagen den 27 oktober kl 13.30 tas vi emot av Maria som kommer att ge oss en guidad visning av den dagsaktuella produktionen vid fabriken som är i full gång. Den anrika fabriken har aldrig stått stilla utan endast bytt ägare – än produceras porslin i Gustavsberg, både de äldre populära dekorerna av Stig Lindberg till exempel, men också helt nya modeller och dekorer. Läs mer påwww.gustavsbergsporslinsfabrik.se

Maria kan ta max 25 personer i en grupp, blir vi fler så ordnar de en guide till. Besöket kostar 150 kr/person som fabriken fakturerar föreningen. Så, anmäl dig senast söndag 22 oktober genom att swisha till 1235586466 eller betala in 150 kr/person till föreningens plusgirokonto 101 14 15-5 och ange Gustavsberg.

Vi träffas utanför fabriken på Chamottevägen 2 i Gustavsberg. Du tar dig enklast dit med buss från Slussen. Se vägbeskrivning nedan. Gustavsbergs Porslinsmuseum är öppet till kl 16 för den som vill göra ett besök där, vilket verkligen rekommenderas! I området finns även flera lunchrestauranger, Iittalas Outlet och second hand-affärer.

Varmt välkommen!

Med bil:
Ta väg 222 mot Gustavsberg, vik av mot Gustavsberg, följ vägen tills du ser det stora, gamla vattenhjulet. Vi finns i tegelbyggnaden intill. Du kan få en vägbeskrivning via eniro.se.  Ange Chamottevägen 2 som adress.

Med buss:
Ta buss 474 från Slussen mot Hemmesta eller Mölnvik, avgång c:a var 10:e minut. Avstigning hållplats Vattenhjulet efter ca 20 minuter. Tag sikte på det stora, gamla vattenhjulet. Vi finns i tegelbyggnaden intill.

Keramikmässa 14-16 oktober

Den 14-15 oktober (lördag-söndag) arrangerar vi KERAMIKMÄSSA i länsmuseets hörsal.  Denna gång blir upplägget lite annorlunda än tidigare – var och en säljer själv sin keramik på plats, och du bestämmer själv vilket pris du vill ta. Du kan boka ett eller två bord. Vita dukar står föreningen för. Föreningen tar ingen provision. Däremot betalar föreningen hyra till museet för lokalen, därför får du betala en liten avgift för bordet.

Anmälan om deltagande görs senast den 1 oktober genom att du betalar in hyran för ett eller två bord till föreningens plusgirokonto 101 14 15-5 eller swishar till 1235586466 och anger ”Keramikmässa 2023”. Hyra för ett bord är 150 kr, för två bord är 250 kr. Bordets längd är 180 cm. Skulle det bli oerhört många som anmäler sig blir det eventuellt en begränsning till ett (1) bord per säljare.

Den som ska sälja ska komma till museet lördag 14 oktober kl 9-12 för att packa upp sina föremål i hörsalen. Museet och Keramikmässan är öppen kl 12-16 lördag och söndag. Det som ev inte är sålt måste packas ihop och tas bort direkt efter stängningen på söndag kl 16.

Föreningen kommer att ha ett eget bord där vi säljer våra böcker, marknadsför föreningen och säljer medlemskap, samt svarar på frågor om keramik. Föreningen ska marknadsföra mässan genom att sända info till dagstidningarnas kalendarium, göra inlägg på instagram samt skicka info till visitgavle.se.

På lördagskvällen är alla välkomna till en gemensam middag på museet. Anmälan senast den 1 okt genom att betala 160 kr/person till plusgiro eller via swish, ange ”Middag mässa”. Egen dryck medtages. Eventuellt någon liten programpunkt i samband med middagen.

Varmt välkommen att sälja, att besöka mässan och till middagen!

Formgivare och hedersmedlem Dorothy Clough har gått bort

Vi har nåtts av det tragiska meddelandet att vår hedersmedlem och tidigare formgivare vid Gefle Porslin Dorothy Clough Gunnarsson har gått bort i en ålder av 93 år. Hon kom till Gefle Porslin som praktikant 1953, erbjöds fast anställning och stannade till 1957. Hon ritade omkring 50 figurer för företaget och ritade även flera fina dekorer för barnserviser. Våra tankar går idag till hennes familj.