I augusti 2017 arrangerade Geflekeramikens vänner en fyradagars bussresa för föreningens medlemmar till Gabrielverken, Arthur Percys hem på Öland, Karlskrona och Växjö. Syftet var att tillsammans besöka intressanta platser som har beröring med Gefle Porslins och Bo Fajans historia, öka vår kunskap och förstås att förena nytta med nöje tillsammans inom föreningen.
Totalt var vi 30 medlemmar som deltog och vi anlitade Wallners Buss i Sandviken. Vår fantastiska chaufför Tauno tog oss tryggt runt på denna resa om nästan 150 mil. Medlemmar hämtades upp i Gävle, Uppsala, Stockholm, Södertälje och Norrköping innan vi nådde första dagens mål som var Gabrielverken i Timmernabben norr om Kalmar. Där mötte vi äntligen solen och sommaren och värmen slog emot oss. Vi togs emot av VD Lars Burmeister, sonson till Gabriel Burmeister, som visade oss runt. De tillverkar idag kakelugnar – Sveriges enda industriella kakelugnstillverkare – men har även en mycket intressant keramiksamling från Gabriel Fajans-tiden med föremål av Gabriel Burmeister själv men också av ett flertal olika formgivare som verkade där under 1930-60-talen. Vi fick även se den villa som Gabriel Burmeister byggde till sin familj, ett hus han ritade med inspiration av Medelhavsländernas arkitektur, placerat alldeles vid havet bakom fabriken. Dagen avslutades med gemensam middag och övernattning i Kalmar på Calmar Stadshotell.
Gabriel keramik, Timmernabben
Lars Burmeister och föreningens medlemmmar
Keramik av Gabriel Burmeister
Keramik av S-O Burmeister
På fredagsmorgonen styrde vi i ett vackert sommarväder kosan mot Öland och byn Vickleby där vi hade den stora förmånen att få besöka konstnär Arthur Percys hem. Vi välkomnades av Anne Percy, sondotter till Arthur Percy, som visade oss Arthur Percys ateljéer.
Hos Percys i Vickleby
Arthur Percys väg i Vickleby
Där fick vi också träffa och lyssna till föredrag av Arthur Percys två vänner museiintendenten Ulf Abel och fil.dr. Anne-Marie Ericsson som berättade om Percys konstnärskap både som målande konstnär och formgivare. Detta var verkligen en magisk upplevelse utöver det vanliga! Efter samvaron i Percys hem gick vi till Vickleby kyrka där vi besökte både Arthur Percys och hans son, vår hedersmedlem, Paul Percys gravar.
Arthur Percys grav vid Vickleby kyrka
Strax intill Percys hem ligger hantverksskolan Capellagården, grundad av Carl Malmsten 1958. Där intog vi lunchen ute i skolans vackra trädgård. Skolans rektor Bodil Anjer berättade om skolan och visade oss de ganska nybyggda keramikverkstäderna. Vi hade även tid för egna besök i Capellagårdens elevutställning, trädgård och butik.
Entrén till Capellagården
Capellagårdens trädgård
Resan gick vidare till Karlskrona via kustvägen där vi gjorde ett kort stopp i den pittoreska och historieladdade byn Kristianopel. I Karlskrona övernattade vi på Arkipelag Hotell. Fri kväll i Världsarvsstaden och Örlogsstaden Karlskrona.
På lördagsmorgonen fortsatte vi med ett synnerligen fullmatat och intressant besök på Karlskrona Porslinsmuseum där vår guide Kenneth inledde med en visning av Karlskrona Bilmuseum som ligger i samma fastighet som porslinsmuseet och drivs av samma privata företag, förlaget Albinsson & Sjögren. Det blev mycket bilnostalgi och vacker design att vila ögonen på. På Porslinsmuseet fick vi både se en film om fabriken och därefter vandra fritt i det fina museet med stora samlingar. Som extra bonus visade Kenneth även de två bevarade rundugnarna som otroligt nog ännu finns kvar inne i fastigheten. De är rengjorda och renoverade och används idag till fikarum och sammanträdesrum!
Rundugn på Karlskrona porslinsfabrik, Porslinan
Efter Porslinan, som fabriken kallades under sin storhetstid, tog vi en kort promenad ut till Stumholmen och Marinmuseum, precis vid havet, för gemensam förbokad lunch, en Blekingebuffé. Därefter hade vi fri tid för besök på Marinmuseums utställningar, fartyg och u-båt.
På seneftermiddagen fortsatte vi vår bussresa till Växjö där vi inledde med att åka till Växjö Domkyrka för att bese altarskåpet, skapat i kristall år 2002 av glasformgivare Bertil Vallien. Dagen avslutades med gemensam middag och övernattning på Elite Park Hotell.
Bertil Valliens altarskåp från 2002 i Växjö kyrka
Söndag morgon tog vi apostlahästarna genom Växjö till Kulturparken Småland vilket är samma sak som Smålands länsmuseum. Där finns Smålands glasmuseum. Här gavs tillfälle att under två timmar själv botanisera bland äldre glasföremål likaväl som samtida glasdesign. Vid 12-tiden kom bussen och hämtade upp oss för återfärd mot Södertälje/Stockholm/Uppsala och Gävle, med lunchpaus i Ödeshög.
Under bussresan var stämningen och spänningen hög då vi fick utmana vår kreativitet i ett antal kluriga frågesporter och rebusar med fina priser (keramik och glas förstås ) men även släppa loss i flera välljudande allsånger.
Varmt tack till alla som deltog i denna föreningens första bussresa, bjöd på ert goda humör och fina kamratskap!
Kristina Lindkvist
Ordförande Geflekeramikens vänner
2017-09-09