Om Geflekeramikens vänner

Geflekeramikens vänner är en intresseförening som samlar personer som vill veta mer om Gävles keramikproduktion genom tiderna. Framför allt fokuserar vi på Gefle Porslinsfabrik och Bobergs Fajansfabrik. Även den lilla produktionen från Hagaström ingår.

Föreningen verkar för bevarandet av keramikföremål som tillverkades i Gävle och att kunskapen om dem ökas bland medlemmarna och allmänheten. Formgivningen, tillverkningsprocessen, produktionsförhållanden, byggnader och vidarehanteringen är av vikt, samt personerna som arbetade i fabrikerna.

Föreningen har 3-4 träffar per år på olika platser i Sverige. Vi visar varandra de senaste inköpen och säljer det vi inte vill ha kvar. Föreningen anordnar även utställningar med föremål ur medlemmarnas samlingar.

Från föreningens senaste resa, ett besök vid Gabriel Keramik i Timmernabben

Stadgar för Geflekeramikens vänner

4 reaktion på “Om Geflekeramikens vänner

 1. Jessica Mattsson

  Hej!
  Jag hittade ett sirapskrus när vi rensade vår vind. Den är märkt med B Gefle 2 och är inte glaserad. Jag undrar om ni vet hur gammal den är och om den har något värde? Har försökt att söka på nätet men hittar inget. Men jag hittade er så jag tänkte att ni kanske vet..☺️
  Med vänlig hälsning,
  Jessica Mattsson

 2. Anki Börjeson

  Hej! Det är nog tillverkat vid Bobergs fajansfabrik före 1924 skulle jag tro utan att ha sett det.
  Anki

 3. Elin Neergård

  Hei. Jeg har arvet et sett med hvite 3 skåler og blått mønster rosemalt. Står Gefle og 5 under preget inn. Vet dere hvor de kommer fra og alder?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *